Geplaatst op Geef een reactie

Gladde vlonder, de oorzaak en de oplossing

Care 103 - nano coating tegen algen

Na een regenbui is je houten vlonder zo glad als een ijsbaan. In dit artikel lees je de oorzaak en de oplossing voor je gladde vlonder. En die oplossing is makkelijker dan je denkt!

Houten vlonders zie je vaak rondom zwembaden, bij vijvers en als terras. Vaak worden deze vlonders van douglashout of hardhout gemaakt. Vooral de variant in douglashout kan al snel spekglad worden als het nat is. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk, maar het is ook eenvoudig te voorkomen.

De oorzaak van een gladde vlonder

Een natte houten plank is van zichzelf niet glad, het vocht veroorzaakt dus niet de gladheid direct. Het probleem ontstaat vooral doordat algen zich nestelen vlak onder en op het hout. Deze algen hechten zich slecht aan het hout waardoor een gladde laag ontstaat. Algen ontstaan makkelijker op schaduwrijke plekken doordat vocht langer blijft liggen. Vlonders in de schaduw zullen dus sneller glad worden dan vlonders in de volle zon. Daarnaast gelden bladeren als belangrijke voeding voor de algen. Dus als er bladeren op het vlonder blijven liggen zal het vlonder ook sneller glad worden.

Gladde vlonder stroef maken

Een gladde vlonder is vrij eenvoudig stroef te maken door de alg grondig te verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld eenvoudig en goedkoop met schoonmaak azijn. Simpelweg schrobben met een schrobborstel en een oplossing van schoonmaakazijn in water is voldoende. Even afspoelen met tuinslang of hogedrukspuit en alg is weg, vlonder is weer stroef.

Hou je vlonder stroef

Belangrijker is het te weten hoe de alg wegblijft en je vlonder daarmee stroef blijft. Hiervoor heeft Pro Fluid een industrieel product ontwikkeld dat nu ook beschikbaar is voor consumenten: Pro Fluid Care 103. Dit product werkt op poreuze steensoorten en op alle houtsoorten. De PF Care 103 werkt de alg van binnenuit naar buiten. Hout en steen zullen voor lange tijd schoon blijven, meestal zelfs meerdere jaren. Je hoeft deze behandeling dus ook niet telkens te herhalen.

Vlonder behandeld met Care 103, na twee jaar

Vlonder twee jaar na behandeling

Hier het resultaat twee jaar na het behandelen van een vlonder. Zoals je ziet blijft het hout schoon van algen aangroei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.