Geplaatst op 97 Reacties

Douglas hout behandelen

Douglas hout behandelen

Douglas hout is een prachtige natuurlijke houtsoort met eindeloze toepassingen. Meestal wordt deze houtsoort buiten toegepast. Met name vaak bij schuttingen, tuinhekken, tuinhuizen en veranda’s. Tegenwoordig worden ook steeds vaker meubelen van deze houtsoort gebruikt in de tuin. Hieronder zullen we uitleggen hoe douglas hout te behandelen.

Oorsprong van het hout

Douglas planken worden gezaagd uit hout van de douglas spar. Een boomsoort die van oorsprong uit het westen van de Verenigde Staten komt. De bomen groeien relatief snel en het betreft een vrij zachte houtsoort. Ondanks het zachte hout is douglas hout zonder behandeling goed buiten te gebruiken. Het hout zal verkleuren onder invloed van de weersomstandigheden. Het krijgt een grijzige tint.

Moet ik douglas hout behandelen?

Bij douglas hout is het toch wel een heel interessante vraag of het hout überhaupt behandeld moet worden. Er is eigenlijk niet een heel makkelijk antwoord op. Er spelen een aantal verschillende factoren. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je van het hout verwacht. Wil je maximale levensduur, dan zit er niks anders op, dan zul je het hout moeten behandelen. Wil je het hout mooi laten vergrijzen? Dan hoef je niks met het hout te doen. Hou er in dit geval wel rekening mee dat de levensduur van het hout zomaar een paar jaar korter kan zijn. Maar hoe lang is die levensduur nu? Ook daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Wij rekenen zonder behandeling altijd een gemiddelde levensduur van 6 – 8 jaar. Disclaimer: wij vinden dat het hout dan nog mooi en bruikbaar is over het algemeen. Belangrijk is ook dat het hout enigszins uit de wind staat en niet onder een boom ivm vallend groen. Die factoren kunnen de levensduur ernstig verkorten. Na een behandeling met een nanocoating zal het hout met gemak 10 jaar meegaan. Als de behandeling om de paar jaar wordt herhaald kan het hout zelfs tot wel 15 jaar meegaan.

Behandelen van douglas hout

Duglas hout is makkelijk te behandelen met onze care 102 nano protector. De enige voorwaarde is dat het hout niet al een behandeling met een olie, of beits heeft gehad. De nano coating moet dus rechtstreeks op het (droge) hout worden aangebracht. De coating zal binnen een uur intrekken in het hout en na een dag is het hout beschermd tegen de weersinvloeden. Zorg dus dat het douglas hout goed droog is voor aanvang van de behandeling en tot 24 uur na de behandeling.

Wil je zelf aan de slag met douglas hout? Hier kun je douglas planken bestellen.

Wil je jouw douglashout 100% onzichtbaar beschermen? Kies voor onze care 102 nano coating (tip).

97 gedachten over “Douglas hout behandelen

 1. Hallo Bert,
  Ik zie vragen voorbij komen over hars in het hout.
  Vroeger leerde ik op school in mijn schildersopleiding, dat je de harswellen kan uitsteken met een oud mes die je met een brander roodgloeiend heet maakt.
  Die steek je in de harsgleuf en brand hem als het ware uit.
  Helpt zeer zeker.

  Succes en groet.

 2. Beste, ik heb achter in mijn tuin sinds een jaar een douglas houten schuurtje staan. Deze is aan de buitenzijde behandeld met Douglas-olie. Nu kan ik niet meer eenvoudig bij twee van de vier zijkanten (waterkant en tegen schutting buren aan). Bij plaatsing is mij geadviseerd om dat de binnenzijde te behandelen om het hout goed te houden. Wat is uw advies hierin?

  1. Beste Dave,

   Het is inderdaad slim om de binnenkant te behandelen met een coating. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht in het hout kan trekken en behoudt de mooie natuurlijke uitstraling van het hout. Voor douglas hout kunt u het beste de 102 care gebruiken https://allesimpregneren.nl/product/nanocoating-hout-en-steen/ Voor het beste resultaat kunt u het beste het hout eerst reinigen met de Clean 101 https://allesimpregneren.nl/product/nano-cleaner-hout-pf-clean-101/

 3. Beste Bert,

  Ik wil onze overkapping van Douglas hout met witte grondverf behandelen. Is het nodig om zowel de binnen als de -buitenzijde te doen ivm mogelijk kromtrekken ? En kan dit met gewone witte grondverf ?

  Dank alvast voor uw reactie.

  1. Beste Ed,

   Het kromtrekken wordt veroorzaakt door de inwerking van vocht. Dit kun je voorkomen door het hout te behandelen met een verflaag, om er zeker van te zijn dat er geen vocht in het hout komt zou ik adviseren zowel de binnen als de buitenkant te doen.

   Grondverf is bedoelt om later afgelakt te worden, alleen grondverf is niet genoeg om het oppervlak vochtwerend te maken en moet altijd afgelakt worden.

   U kunt daarom misschien beter kiezen voor een beits, dit is speciaal voor hout buiten en biedt een goeie bescherming.

 4. Hoi ik heb vorig jaar een Douglashout plantenbak laten plaatsen. Die wil ik dit jaar gaan beitsen. Moet ik het hout eerst schuren?

  Groetjes dennis

  1. Hoi Dennis,

   Ik zou in dit geval de instructies van de betreffende beits die je gaat gebruiken volgen. Voor de meeste beitsen is het voor de heckting wel aan te raden om eerst te schuren inderdaad.

 5. Beste Bert,

  We hebben een paar jaren geleden een vlonder en pad gemaakt van glad douglas hout,
  Nu het wat langer ligt merken we dat het spekglad wordt als het vochtig is.
  Kunnen we het hout met een hogedrukspuit reinigen?

  1. Hallo,

   Dat kan, maar het is makkelijker, en duurzamer om de Care 103 te gebruiken. Simpelweg inkwasten en dan zal het hout niet meer glad worden.

 6. Hoi Bert,

  Wij hebben een overkapping met schutting laten plaatsen. Prachtig!. Is er echt niets waardoor de oranje/roze gloed van Douglas behouden blijft? (Hermadix/Beitsen zijn vaak gelig en dat is precies wat ik niet mooi vind.

  Waarom is het zo moeilijk om een oranje tintje toe te voegen aan de Nano-olie?

  Als ik knoei op de tegels, zie je dit dan?

  Moet ik 1 of 2 keer behandelen? moet ik schuren? Komt het houtvezel ‘op’ ?

  Alvast dank voor je reactie

  1. Hallo Marjan,

   Bedankt voor de interesse in onze producten.

   Wil je de kleur behouden, dan zul je inderdaad een product met een pigment moeten aanbrengen. Die maken het hout inderdaad bruiner, of geler. Een andere oplossing is er niet.

   Technisch gezien is het geen probleem om de nano coating in een kleur te ontwikkelen. Commercieel is het echter lastiger. Niet iedereen wil dezelfde kleur. Wil je het goed doen, dan wil je een uitgebreide kleurselectie aanbieden. Daarnaast is het qua kleur lastiger via internet bestellen omdat je dan afhankelijk bent van de weergave van je computerscherm.

   Antwoord op je andere vragen:
   – Knoeien zie je gegarandeerd niet terug.
   – Het eerste jaar breng je twee lagen aan, daarna elk jaar één laag aanbrengen (tussentijds schuren of reinigen niet nodig).
   – De eerste keer is schuren ook niet nodig.
   – De houtvezel komt niet omhoog zoals je dat ziet bij lakken of beitsen die uitharden.

   Succes met je klus!

 7. Beste,

  Ik heb de nano cleaner en coating voor teakhout (hard hout) thuis en ik vroeg me af of ik hier ook mijn douglas plantenbak mee kon behandelen of heb ik dan echt de coating nodig voor zacht hout?

  1. Hallo Yvet,

   Ja hoor, dat is geen probleem, dat kan. Veel succes!

 8. Wij hebben een jaar geleden de zijkanten van onze veranda dichtgemaakt met douglashout (de voorkant zit dicht met glazen schuifdeuren).
  Sinds enige tijd worden de wanden aan de binnenkant helemaal nat bij regen. De regen gaat dwars door het hout heen, dus niet door de naden maar het hout zelf. De vloer in de veranda wordt ook helemaal nat en er blijven allemaal kringen achter op het hout.
  Het bedrijf waar we het hout gekocht hebben weet niet wat de oorzaak hiervan is.

  Heeft u een oplossing voor dit probleem?

  Groeten Jolanda

  1. Hallo Jolanda,

   Het belangrijkste is dat de constructie in orde is. Als een houten wand vocht moet weren, dan zou je of een potdekselverband moeten hebben, of een messing groef verband.

   Als dit in orde is en er zijn verder geen grote kieren, dan kun je de buitenkant behandelen met een vochtwerende laag, bijvoorbeeld een goede coating, of een beitslaag.

  2. Ik heb dat ook en wordt onderhand een hoofdpijndossier. Ik heb nl een flinke windveer van dikke douglasplank a 3 cm dik aan de veranda gemaakt. Alle kieren met het waterbord zijn 100% waterdicht middels een aluminium profiel, de windveer zelf voorzien van forse laag lazuur maar nog stroomt door de plank terwijl er geen boor of spijkergaten in zitten.
   Zit nu te denken aan botenlak. Vroeg me af hoe jullie het opgelost hebben.

 9. We hebben al 2 jaar een douglas overkapping die ieder jaar behandeld is met nanocare van jullie.
  Moet dat ieder jaar gebeuren of kunnen we 1 jaartje overslaan staat wel op het zuiden

  1. Beste Jan,

   Het is even aan jezelf om te beoordelen of de overkapping weer behandeld dient te worden. Als je het idee hebt dat vocht echt diep het hout intrekt (donker wordt) dan is het verstandig om de behandeling te herhalen. Alleen oppervlakkig intrekken kan geen kwaad.

 10. Ik ben bezig met her maken van een tuintafel van douglashout. Nu wil ik graag de kleur van het hout behouden. We willen juist niet dat het hout grijs wordt. Wat is hiervoor het beste middel?

  1. Hallo Klaas,

   Helaas zijn er geen producten op de markt die vergrijzing langdurig kunnen voorkomen. De Care 102 vertraagt het vergrijzingsproces wel iets, maar waarschijnlijk kun je beter voor een product kiezen dat pigment aanbrengt zoals een gekleurde beits of olie.

   Mocht je al vergrijsd hout hebben, dan kies je voor de Clean 101. Dat herstelt hout weer naar de oorspronkelijke kleur en uitstraling.

 11. Ik heb net een nieuwe vlonder onder m’n veranda.
  Nu weet ik niet wat te doen.Omdat het een doorloop is naar binnen en buiten en we een hond hebben word het denk ik best gauw vuil en dat vind ik jammer.
  Welk advies geeft u mij.Gewoon onbehandeld laten of toch impregneren.Of is een cleaning met nano af en toe voldoende?
  Het gaat om douglas hout.

  1. Hallo Allison,

   Ik zou het zeker impregneren met de coating. Je zult merken dat het vuil minder in het hout trekt. Toch zal na verloop van tijd het wel eens aan te raden zijn om te cleanen. De Clean 101 herstelt het hout weer naar de nieuwstaat. Na het cleanen impregneer je weer met Care 102.

 12. Hoi Bert,

  Bedankt voor je vele reacties.

  Ik lees hier net dat boktorren ook wel douglas lusten. Ik heb een schuurtje waarin heel wat van dat vee zit. Dat wordt geheel gesloopt en opnieuw opgebouwd.

  Waarmee moet ik het nieuw te bouwen schuurtje behandelen zodat de boktorren in het nieuwe hout geen kans krijgen? Of kan ik beter op zoek gaan naar hardhout met veer en groef?

  Met vriendelijke groet,

  Maas

  1. Hallo Maas,

   Boktor is een lastig probleem. Behandeling met beitsen, lakken en oliën schijnen wel iets te helpen. Maar als het echt een hardnekkig probleem is dan is een behandeling met een specifiek middel tegen boktor aan te bevelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Denka Perfacs.

 13. Hoi Bert,

  Ik lees hier net dat boktorren ook douglas lusten. Ik heb een schuurtje waarin heel wat van dat vee zit. Dat wordt geheel gesloopt en opnieuw opgebouwd.

  Waarmee moet ik het nieuw te bouwen schuurtje behandelen zodat de boktorren in het nieuwe hout geen kans krijgen? Of kan ik beter op zoek gaan naar hardhout met veer en groef?

  Met vriendelijke groet,

  Maas

 14. Dag Bert,

  we zijn bezig een schutting van Douglas hout te plaatsen. Deze hebben we in een kleur gebeitst. Voorafgaand aan het beitsen hebben we de plekken met hars schoongemaakt met terpentijn (zoals werd aanbevolen door een schilder). Maar we zien nu toch nog hars op sommige plekken doorkomen. Kan dat kwaad?

  Nu willen we eigenlijk ook een vlonder maken van Douglas hout, maar ik ben bang dat we dan ook ongemak gaan ondervinden met doorbloedend hars. Het is natuurlijk erg vervelend als je erop loopt en aan het hout vast plakt! Wat kunnen we daartegen doen?

  gr. Rob

  1. Hallo Rob,

   Mijn advies is hars uit het hout te krabben met een stukje “gereedschap” Bijvoorbeeld een stukje hard plastic of een oude schroevendraaier. Een andere oplossing heb ik nog niet gevonden. Het is een vervelend klusje, maar het is zeker de moeite waard.

   Succes!

 15. Hallo Bert,

  Wij hebben 2 maanden geleden een nieuw douglas schutting laten plaatsen. Wij willen graag het vergrijzen zo lang mogelijk tegen gaan. Dus willen we met care 102 gaan impregneren. Nu is het totaal oppervlak van de schutting 50 m2. Om dat met de hand te doen is een hele klus. Kan care 102 ook met een hogedruk spuit of verf spuit worden aangebracht?

  Groet,

  Ed

  1. Hallo Ed,

   Vergrijzen kun je inderdaad wat vertragen met de Care 102. Mocht het hout uiteindelijk toch vergrijsd zijn dan kun je het vrij eenvoudig weer naar de oorspronkelijke kleur terugbrengen met de Clean 101.

   Je kunt het product met een lagedruk spuit aanbrengen. Hogedruk werkt niet omdat het product dan gaat vernevelen. Voor het beste resultaat kwast je het vervolgens wel even goed na.

   Succes met de klus!

 16. Hallo Bert,

  Wij hebben onze schuurdeur en van douglas hout
  Mijn man heeft ze gebeitst maar vind de kleur veel te donker kan ik daar nog iets aan doen door schuren of wat dan ook.
  Mvg

  1. Hallo Ariana,

   Je zou natuurlijk altijd de beitslaag kunnen schuren. Hou er wel rekening mee dat dit een arbeidsintensieve klus is.

   1. Dat is schuren toch sowieso 😉 dus gewoon kaal schuren kan dus begrijp en daarna kan ik het gewoon weer beitsen in een transparante kleur?

 17. Goedenavond!
  Wij hebben zojuis de Nano Coating voor Hout PF Care 102 besteld, maar het vriest op het moment steeds zo. Tot welke temperatuur is het goed om aan te brengen? Gaat om een douglashout schuur die 2 dagen geleden is geplaatst.
  Groeten B. Buining

  1. Het is in principe mogelijk vanaf 0 graden. Bij vorst is het product dus inderdaad niet aan te brengen. Hou er ook rekening mee dat de droogtijd bij lage temperaturen iets langer is. Tijdens het drogingsproces moet het behandelde oppervlak niet in aanraking komen met vocht.

 18. Hey Bert,
  We hebben een douglas schutting gezet 2 jaar geleden. De palen zaten 70 cm in de grond, wel het ondergrondse gedeelte ingesmeerd met teer. Nu is er een paal gebroken en blijkt die helemaal poreus te zijn. Ligt dat aan die teer of kan dit hout gewoon niet de grond in? Of is een ander product nodig?
  Mvg, bert

  1. Hallo Bert,

   Normaal gesproken moet een paal ingesmeerd met teer wel wat langer goed blijven. Heb je het teer ook wel tot een paar centimeter boven de grond aangebracht? Of het aan het teer ligt durf ik niet te zeggen. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat de nano coating geen goede behandeling is voor palen die de grond ingaan. Normaal gesproken zou je dit inderdaad met teer behandelen.

 19. Als ik de nano coating over een whitwash beits gebruik. Dien ik dan de whitewash jaarlijks bij te houden of is het dan onderhoud vrij?

  1. Hallo Sjoerd,

   De whitewash is dan niet meer over de coating aan te brengen. In principe zou dat ook niet meer noodzakelijk zijn. De coating kun je nog wel een keer herhalen na een jaar of twee.

 20. Hallo Bert.

  Ik heb een overkapping met wanden van Douglas blokhut profiel.
  Nu komt er bij hevige regenval water door de knoesten naar binnen.
  Is daar iets tegen te doen?
  Ik wil de binnenkant eigenlijk niet behandelen alleen de buitenkant.
  Alvast bedankt voor je advies

  1. Hallo Dennis,

   Klinkt alsof het hout rondom de knoesten is gaan krimpen waardoor er inderdaad water doorheen kan komen. Misschien is hier wel de veiligste oplossing om eens te kijken naar een kit-variant of vloeibaar rubber die niet teveel opvalt na het aanbrengen. Onze producten zullen dit probleem waarschijnlijk niet oplossen.

 21. Beste Bert,

  Kun je de Nano Care 102 ook met een hogedrukspuit op het hout aanbrengen of is het echt aan te raden met een kwast te doen.
  De reden van deze vraag is dat mijn overkapping deels tegen een bestaande schutting is geplaatst.

  Mvg,

  Walther

  1. Hallo Walther,

   Het product moet altijd met een kwast of een roller worden aangebracht om de reactie goed te laten plaatsvinden. Pas als het product schuimt op het hout wordt werkt het voldoende.

 22. Beste Bert,

  Ik lees veel positieve reacties over het behandelen van douglas hout met Care 102 Nanovloeistof. Daarom heb ik ook een fles besteld.
  Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd waarom dit product zo goed werkt en wat de werkzame bestanddelen zijn. De term Nano is natuurlijk een mooie verkoopterm maar zegt natuurlijks niks. Kan je hier iets meer over vertellen en hoe dit product zich onderscheidt tov standaard transparante beits?

  1. Hallo Jorik,

   Een hele goede vraag, ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een apart artikel over te schrijven: Wat is nano coating?

 23. Beste Bert,
  wij hebben op een prieeltje een nieuw dak gemaakt van geïmpregneerde douglas schaaldelen. Deze zijn gepoddekseld bevestigd. Maar als het hard regent druppeld de regen door de planken heen. Is dit met nano coating dicht te krijgen?

  1. Hallo Frank,

   Als het water door de planken zelf heen sijpelt dan zou de nano coating een oplossing bieden. Behandel het hout in dit geval wel twee keer en behandel ook de onderkant van het dak.

   Maar komen de druppels niet tussen de planken door? Als dat het geval is biedt de coating geen oplossing.

 24. Beste Bert,
  Wij hebben een overkapping en schutting laten bouwen van dik geïmpregneerd Douglas hout met palen van 10×10.
  Nu willen wij ook de buitenkeuken kasten van Douglas hout kopen maar deze zijn niet geïmpregneerd.
  Als ik deze zelf impregneer, krijgen deze kasten dan uiteindelijk dezelfde kleur als de overkapping? En waarmee moet ik het dan impregneren om de kleur van het geïmpregneerde hout zo dicht mogelijk te benaderen?
  Nog een vraag, moet je na een aantal jaar het al geïmpregneerde hout opnieuw behandelen met iets?
  Ik hoor graag weer van u.
  Met vriendelijke groet,
  Karin van der Bol

  1. Hallo Karin,

   Je mag er vanuit gaan dat onze producten niets doen met de kleur van het hout. Welke kleur je nu hebt en hoe het nieuwe hout eruit ziet kan ik natuurlijk vanaf hier niet beoordelen. Over het algemeen kan ik zeggen dat het heel moeilijk is om kleuren van hout naar elkaar toe te brengen. Voor douglas geldt wel dat het na verloop van tijd gaat vergrijzen, daarmee zullen de kleuren wel naar elkaar toe gaan trekken.

   Het kan nooit kwaad om de behandeling na ongeveer twee jaar te herhalen. Of het echt noodzakelijk is hangt af van de omstandigheden en is niet van te voren te voorspellen. Hoe dit werkt voor andere (impregneer)producten kan ik niet zeggen.

 25. Kan ik na de behandeling nano coating er een kleur opzetten beits olie ofzo

  1. Beste Filip,

   In die volgorde gaat het niet goed komen, de beits of olie zal dan afgestoten worden. Andersom kan het wel, dus eerst kleuren en daarna met de coating behandelen. Zoek dan liever wel een product uit op waterbasis voor de zekerheid.

 26. Hallo Bert,

  Geeft de nano coating een onzichtbare (matte) laag? Of zie je na het aanbrengen van de coatong toch verschil met onbehandeld hout?

  Hartelijke groet,
  Jolanda

  1. Hallo Jolanda,

   De nano coating geeft inderdaad een onzichtbare bescherming. Het is dus ook geen matte laag. De houtvezels worden beschermd op nano niveau. Het zal 100% onzichtbaar zijn na aanbrengen.

 27. Goedenavond.

  Zou u mij kunnen helpen met het volgende.
  Wij hebben twee prachtige 5 cm dikke planken voor een BINNENTAFEL ..
  Zou u mij kunnen zeggen hoe ik die kan behandelen zodat ik er geen kringen van glazen..kopjes e.d krijg.
  Kan dit rechtstreeks met glitsalak?
  Hartelijk dank.

  1. Beste Chettry,

   Ik heb zelf geen ervaring met Glitsa lakken. Daar kan ik je dus geen extra informatie over geven, buiten wat je al kunt lezen op hun website. Je zou ook voor de nano coating voor hout kunnen kiezen. Het hout is dan ook beschermd tegen kringen en vlekken. De uitstraling van de planken blijft helemaal gelijk. Afhankelijk van het type hout kies je voor:

 28. Hoi Bert, wij gaan een douglas tafel maken, deze komt onder een overkapping te staan dus weinig last van weersinvloeden. Nu willen wij hem wel beschermen tegen vlekken van (rode wijn) glazen enz., en dat hij goed afneembaar is. Is dit product hier ook goed geschikt voor?

  1. Hallo Paola,

   Voor deze toepassing zijn onze nano coatings ook zeer geschikt! Het is natuurlijk altijd beter om vlekken te voorkomen, maar in het geval van een vlek dep je deze eenvoudig op (niet vegen). Je zult zien dat het hout helemaal schoon blijft.

 29. Beste, ik vraag me af hoe snel nabehandeling nodig is of gaat deze beschermlaag levenslang mee?

  1. Hallo Glenn,

   Dat is een beetje afhankelijk van het behandelde oppervlak en het gebruik. Voor gebruik binnen hoeft de behandeling niet herhaald te worden. Staat het te behandelen oppervlak buiten, dan is het verstandig om de behandeling om het jaar te behandelen voor het beste resultaat. Je zult zien dat na elke behandeling de werking weer iets verbetert.

 30. Is het nodig om een loungeset die al behandeld is met whitewash twee maal te behandelen met nanocoating of is 1 x m
  Voldoende.

  Gr,
  . J. Van den Berg

  1. Beste J. van den Berg,

   Normaal gesproken is één laag voldoende, twee lagen geeft wel een betere en langer durende bescherming.

 31. beste Bert”
  toch hartelijk dank voor je reactie.

  1. Beste Bert,

   Is het beter om twee lagen nanocoating aan te brengen of is 1 laag al ruim voldoende op een loungeset die al met whitewash is behandeld

 32. heb een tuintafel van Douglas gemaakt en is door de eigenaar met Restol houtolie exterieur behandeld, uit de hele tafel begint de hars er nu uit te lopen waardoor de tafel niet meer is te gebruiken vanwege de hars uitloop. ik wil deze mensen graag helpen om dit vervelende euvel op te lossen daarom vraag ik u deskundig advies. Ik wil desnoods de hele tafel eerst weer helemaal kaal maken. benieuwd naar uw reactie en advies.
  met vr.gr.cees.

  1. Beste Cees,

   Vervelend om te horen dat u last heeft van hars in uw meubelen.

   Nano coating biedt hier op geen enkele wijze een oplossing voor helaas. Ook moet ik zeggen dat onze ervaring is met hars dat dit een zeer hardnekkig probleem is. Eigenlijk is de enige oplossing om het hars zoveel mogelijk te verwijderen en afwachten tot de plekken een beetje opdrogen. Maar dit lukt niet altijd eenvoudig en dit heeft ook vaak veel tijd nodig. Ik kan u helaas geen beter antwoord geven.

 33. Hallo Bert,

  Komend weekend ben ik van plan een vlonder te maken gedeeltelijk over de vijveren gedeeltelijk verhard. Daar komt een bank op te staan. Het Douglashout planken heb ik reeds, onbewerkt, dus nieuw. Deze komen op balken te liggen van 8 bij 8 cm. daaronder liggen klinkers.
  Wat stel je voor, alleen met een Nano coating bewerken????

  Groeten
  Jos

  1. Hallo Jos,

   Als je de planken zo goed mogelijk wil verduurzamen zou ik inderdaad alleen een behandeling met Care 102 adviseren. Vergeet ook de onderliggende balken niet te behandelen.

 34. Hallo, wij hebben een mooie carpoort laten zetten van 6,5 x 3,5 meter van douglas. Nou is dit best veel oppervlakte om te kwasten of te rollen met care 102. Is het mogelijk om om het aan te brengen met een drukspuit ?

  Mvg Edwin bekkers

  1. Hallo Edwin,

   Ik adviseer voor de beste werking een grote blokkwast of simpele schuimroller. Een drukspuit raad ik af omdat je dan simpelweg veel product in de lucht sproeit.

 35. Hallo Bert
  Ik wil een tafelblad voor een buitentafel maken en denk aan douglas planken (mogelijk te verlijmen). Nu ben ik benieuwd naar de mogelijkheden met de nano coating. Tips of ervaring?
  Groet
  Klaas

  1. Beste Klaas,

   Verlijmen voor buiten is altijd lastig ivm de werking van het hout. Mijn advies is om de tafel te schroeven, en daarbij kleine kieren tussen de planken te laten zodat vocht makkelijk weg kan lopen. Behandeling met nano coating is natuurlijk altijd een goed idee om de tafel zo duurzaam mogelijk te maken.

 36. Beste Bert,

  Ik bouw komend weekend een vlonder van douglas-hout. Deze wil ik met whitewash beitsen. Ik wil eigenlijk ook jullie nanocoating gebruiken. Welke van de twee moet ik dan als eerste gebruiken?

  Alvast bedankt voor je hulp.

  Met vriendelijke groet, Moes

  1. Beste Moes,

   Eerst de whitewash, dan de nano coating. Dat is belangrijk, want de whitewash zal niet meer hechten zodra de nano coating is aangebracht. Probeer eerst even een onopvallend stukje om te kijken of er geen reactie qua kleur optreedt.

   Succes!

   1. Hartstikke bedankt voor het antwoord!

    Met vriendelijke groet, Moes

 37. Hallo Bert,

  Wij hebben sinds eind 2016 een douglas overkapping in de achtertuin met deur richting de steeg.
  Die deur trekt door het vocht ontzettend krom en daardoor sluit hij erg moeilijk nu is het weer wat droger en sluit de deur alweer beter helpt de nano coating om dit in de toekomst te voorkomen?

  Groetjes,
  Remy

  1. Hallo Remy,

   Omdat de nano coating ademend is, zal het vochtgehalte in de lucht invloed blijven houden op de werking van het hout. Waarschijnlijk zal het wel iets helpen omdat het hout niet door-en-door nat wordt. Maar compleet voorkomen lukt waarschijnlijk niet. Bij dit soort houten deuren is het vooral belangrijk dat de constructie goed is. Is er bijvoorbeeld een stevig kruis achter de deur gemonteerd?

 38. Hoi Bert, wij hebben vorig jaar een serre laten zetten, hiervoor heeft de timmerman douglas hout gebruikt. Wij hebben gevraagd om een serre die waterdicht is, echter hij lekt aan alle kanten. De timmerman heeft tegen ons gezegd dat het hout 5 jaar niet behandeld hoefde te worden. Nu we al een paar x aangegeven hebben dat de serre lekt en niet waterdicht is kom hij ineens met een verhaal dat wij de serre moeten beitsen, wat raad jij ons hiervoor aan??

  1. Hallo Lummie,

   Vervelend dat de serre niet waterdicht lijkt te zijn. Als er alleen hout is gebruikt vraag ik me af of het überhaupt waterdicht te krijgen is. Het lijkt me dat het water altijd langs de planken zal blijven lopen. Als iets echt waterdicht moet zijn zou ik zeggen dat er een andere constructie nodig is. Maar goed, dat is niet relevant aan het onderwerp van deze pagina. Ik durf je in ieder geval niet te beloven dat behandeling met nano coating een oplossing zal zijn voor je probleem. Het zal wel helpen om het hout zelf vochtvrij te houden.

 39. Hoi Bert,

  Voor het bekleden van mijn toekomstige schuur overweeg ik douglas schaaldelen. Om het vergrijzingsproces te vertragen/levensduur te verlengen zal ik dan denk ik kiezen nano coating. Ik lees alleen niets over houtwormen of boktor. Eén van die twee zijn zeker aanwezig in mijn tuin.

  -Weet u of dat boktor of houtworm uberhaubt douglas eten? Zoja, houdt de nano coating dit tegen?
  -Of kan ik dan toch beter kiezen voor geïmpregneerde schaaldelen? Loop ik meteen minder risico dat de diertjes erin komen voordat ik de nano coating erop gesmeerd krijg.
  -Is geïmpregneerde douglas dan nog te behandelen met nano coating bijv. voor extra lange levensduur?

  Groeten,
  Ingmar

  1. Beste Ingmar,

   Boktor en houtworm eten inderdaad douglashout. Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb er wel eens mee te maken gehad, ook bij douglashout. Nanocoating biedt geen bescherming tegen boktor voor zover ik weet. Een extra behandeling tegen boktor is inderdaad aan te bevelen. De nano coating is daarna zonder problemen nog aan te brengen. De volgorde is dan wel: éérst bokstor impregnatie, dán nano coating.

   Succes met je project!

 40. Hoi Bert,

  Ik wil een overkapping van Douglas maken, maar wil wel dat het hout zijn zelfde mooie kleur behoud.
  Wat kan ik het beste gebruiken zonder dat het hout zijn kleur verliest?

  Groet John

  1. Hallo John,

   Douglashout zal altijd vergrijzen, de weersinvloeden zijn daarvoor te krachtig. Zelfs onze coatings kunnen dat niet tegenhouden. De Care 102 zal het vergrijzen wel zoveel mogelijk vertragen. Maar verwacht hier geen wonderen van.

   Success met het maken van de overkapping!

 41. Hallo Beter,
  Wij hebben een veranda van Douglas-hout. Nu is de boei nog onbehandeld. Deze is inmiddels al wat vergrijsd. Is het nog mogelijk om de kleur terug te halen? Moeten we de de boei dan eventueel eerst schuren en vervolgens behandelen? Graag je advies.

  Alvast bedankt

  1. Hallo Maarten,

   Het terughalen van de kleur is niet meer mogelijk. Ook eerst schuren gaat niet meer helpen ben ik bang. Douglashout zal altijd vergrijzen, de Care 102 zal enkel dit proces vertragen.

 42. Hallo Bert,

  Ik heb een geimpregneerde douglas schutting (zweeds rabad). Nu wil ik de orginele kleur van het hout zoveel mogelijk behouden.

  Is het bij geimpregneerd douglas nog mogelijk om de Care 102 toe te passen of geeft dit problemen icm de impregnatie?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Dave,

   Het blijft altijd lastig in te schatten in hoeverre het hout gaat verkleuren na het gebruik van onze producten. Informatie van de fabrikant is dat de care 102 uitlogen vertraagt, maar niet voorkomt. Weersomstandigheden en plaatsing van het hout hebben invloed op het tempo waarmee hout verkleurd.

   Onze ervaring is dat de Care 102 prima is te gebruiken over een bestaande impregnatie heen. Eénmaal behandeld met de Care 102 kan er niet nog eens een ander product overheen aangebracht worden.

   Veel succes met je keuze!

 43. Bert,

  Ik ga een speeltoestel maken voor mijn zoon. Welke behandeling van douglas is kindvriendelijk?

  1. Hallo Tom,

   Leuk dat je een speeltoestel gaat maken!

   Qua kindvriendelijkheid gaat het natuurlijk voornamelijk om de schadelijkheid bij contact met huid, ogen en mond. Voor babybedden hebben wij voor in het verleden de producten van MooseFarg gebruikt. De basisbestandsdelen van hun producten zijn 100% milieuvriendelijk en onschadelijk bij contact met huid en mond. Dat ging zelfs zover dat de vertegenwoordiger bij ons destijds een hap van zijn eigen verf nam! Mijn advies is dus een product van dit merk.

   Nano coating is in principe ook geschikt voor een speeltoestel hoor, als het goed intrekt lijkt het me niet meer gevaarlijk als een kind het speeltoestel gebruikt. Direct contact van nano coating met ogen, huid en mond is uiteraard niet de bedoeling en schadelijk voor de gezondheid.

   Veel succes!

 44. Hallo Bert,
  wij hebben vorig jaar een overkapping geplaatst van Douglas hout en het meteen 2 keer in de Lasur beits gezet (transparant). Nu gaat het hout toch al vergrijzen/zwarte plekken vertonen met name aan de boeien die het meest te verduren hebben. Kunnen we hier nog iets tegen doen? Kunnen we de care 102 nano protector coating er over heen doen of moet het dan eerst helemaal kaal worden geschuurd. Of gewoon weer in de Lasur zetten? Ik ben benieuwd naar je advies!

  Groet,
  Patrick

  1. Hallo Patrick,

   Het blijft lastig om precies te voorspellen wat er gebeurt. Ook omdat er al een beits is aangebracht. Is het product op waterbasis dan verwacht ik dat je het hout goed kunt behandelen met onze coatings. Als het product op alcyd basis is, is het verstandig om het even te proberen op een onopvallend deel van de overkapping. Als het hout eenmaal grijs is zal het niet meer in z’n oorspronkelijke staat terugkeren. Het enige dat nog haalbaar is, is het verder voorkomen van het vergrijzen.

 45. Hallo. Ik heb twee jaar geleden een houten douglas tuinvlonder laten aanleggen. Formaat 3 x 3,5 mrt, tegen het huis dus uit de wind en geen bomen in de buurt. Wel een overhanende druif. De bouwvakker heeft onbehandeld blank hout neergelegd. Ik heb het daarna geschuurd en toen 2 x gebeitst (kleur teak). Helaas is het vorig jaar begonnen met ontstaan van blaasjes en dit gaat maar door. Veel van die blaasjes zijn nu kapot en het ziet er niet mooi uit; de planken zijn teak bruin en bij de blaasjes is het hout blank. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Hallo Rob,

   Het klinkt haast alsof het geen beits is, want beits zou niet mogen bladderen. Qua oplossing zit er niks anders op dan het hout zeer grondig te schuren. Dat is een lastige klus bij een vlonder, waarschijnlijk heb je groeven in de planken? Na het schuren kun je de planken behandelen met de teak cleaner 201 en daarna met de teak protector 202. Veel succes!

 46. Hallo Bert,
  Wij hebben sinds een aantal weken een prachtige overkapping van douglas hout en ook een supermooie tafel en buitenkeuken van douglas.Gezien de kleur wilden we eigenlijk geen bescherming erop aanbrengen. Maar is dat toch beter?We willen welgraag de kleur vh hout zn gang laten gaan. Wat raad je ons aan voor:
  -de overkapping
  – de buitenkeuken (tegen vlekken)
  – de tafel ( tegen vlekken)

  1. Hallo Marjolein,

   Dit is wel de meest gestelde vraag die ik over douglashout ontvang. Je wil wel de mooie vergrijsde look, maar ook optimale bescherming van het hout. Ik denk dat het beste compromis is dat je het hout eerst laat vergrijzen tot een punt waarop je het mooi vindt. Daarna kun je het hout behandelen met de Care 102. Het hout zal dan de kleur die het heeft behouden, maar het vocht zal vanaf dat moment niet meer in het hout kunnen trekken. Het is voor de levensduur van het hout niet de allerbeste oplossing, maar toch wel een mooi compromis.

 47. Hallo Bert

  Als ik een douglas overkapping in de tuin bouw volstaat dan alleen om de buitenkant te behandelen of moet ook de binnenkant van de overkapping worden behandeld?

  1. Hallo Erwin,

   Het lijkt me zeker aan te bevelen om de overkapping aan de binnenkant te behandelen. Als de planken van de buitenkant behandeld zijn is de kans groot dat het vocht hierlangs sijpelt en de binnenkant van de overkapping bereikt. Voor het beste resultaat dus het materiaal zoveel mogelijk rondom behandelen.

   De nano coating is ademend, je hoeft er niet bang voor te zijn dat planken kromtrekken als je maar één kant behandeld zoals dat bij sommige niet ademende producten kan gebeuren.

   Daarnaast is de nano coating 100% onzichtbaar, dus ook voor de kleur hoef je de binnenkant niet te behandelen. Maar voor de beste bescherming beveel ik het dus wel aan.

   Mvg Bert

 48. Beste Bert, wij hebben een tuinhuis van vers douglashout. wij willen graag dat het hout wel vergrijsd onder invloed van licht. Verkleurd het hout nog natuurlijk na impregnering ???

  1. Beste Marly,

   Bedankt voor de interesse in onze producten!

   Het hout zal na verloop van tijd wel gaan vergrijzen, echter, niet zo snel als bij onbehandeld douglashout. Hoe snel exact hangt van teveel factoren af om je een realistische schatting te kunnen geven.

   Mvg Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.