Geplaatst op 99 Reacties

Steigerhout beschermen

Steigerhout beschermen

Op dit moment waarschijnlijk het meest populaire hout voor in de tuin: Steigerhout! Het is een zachte houtsoort die absoluut beschermd moet worden tegen vocht, anders is je mooie tuinset, loungebank of bloembak binnen één seizoen vrijwel compleet vergaan. In dit artikel alle informatie over het behandelen van steigerhout.

Wat is steigerhout?

Steigerhout komt niet van de steigerhoutboom (geloof me, ik heb de vraag ooit gehad). Steigerhout is sinds enkele jaren een trend waarbij meubelen en accessoires van – meestal gebruikte – steigerplanken worden gemaakt. Deze planken komen vaak direct van de bouwplaats waar ze daadwerkelijk op de steigers zijn gebruikt. Het gebruik van de steigerplanken hebben het hout een mooie bruin/grijze kleur gegeven. Deze kleur ontstaat door vuil- en cementresten die in de bouw in de planken worden gelopen door de bouwvakkers. Inmiddels gebeurt het ook door enorme populariteit dat planken kunstmatig worden verouderd. Deze planken zijn niet van originele steigerplanken te onderscheiden, ze hebben dezelfde mooie karakteristieke uitstraling.

Steigerhout is vrijwel altijd vurenhout, een zachte houtsoort uit noord Scandinavië. Vurenhout is een relatief goedkoop bouwmateriaal, geschikt voor gebruik binnenshuis. Vurenhout is vrij gevoelig voor vocht en heeft de neiging om extreem te gaan werken onder invloed van vocht- en temperatuursverschillen. Het risico is dat door het werken van het hout schroeven in de meubelen gaan knappen, of complete meubelen krom gaan staan. Het is dan ook zeer belangrijk om het hout te beschermen tegen vocht.

Steigerhout beschermen

Het is dus duidelijk dat steigerhout beschermd moet worden als het buiten gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren:

1. Olie

Meestal als transparante vloeistof aangebracht, geeft vaak een bruinige tint aan het hout. Soms ook als kleurwash verkrijgbaar waarmee het hout een bepaalde kleur kan worden gegeven, bijvoorbeeld grey- of whitewash.

2. Beits

Dekkende- of semi-transparante afwerking. Trekt deels in het hout waarmee het hout beschermd tegen UV straling en vocht.

3. Nano coating

Relatief nieuw product op waterbasis dat ook in het hout trekt en het hout beschermt tegen vocht en UV straling. De nano coating maakt van hout een zogenaamde hydrofoob. Water heef niet meer de kans om in het hout te trekken. Daarnaast heeft nano coating wat ons betreft een zeer groot voordeel; het hout verkleurt 0%. Nano coating is dus helemaal kleurloos, de mooie kleur van het gebruikte steigerhout blijft dus in tact.

Steigerhout behandelen voor binnen

steigerhout behandelen We krijgen steeds vaker vragen over het behandelen van steigerhout voor binnen. Je wil graag de natuurlijke kleur van het steigerhout behouden, maar je wil ook geen vlekken of kringen op je meubelen. Ook hiervoor is nano coating zeer geschikt. De manier van behandelen is precies gelijk aan het behandelen van meubelen voor buiten. Simpelweg aanbrengen over het onbehandelde steigerhout en op laten drogen. Je hoeft niet bang te zijn voor vlekken, het droogt kleurloos op. Na behandeling is je meubel beschermd tegen alle vloeistoffen en zelfs tegen vlekken van bijvoorbeeld pastasaus, rode wijn en koffie. Doordat meubelen voor binnen vaak minder last hebben van slijtage hoef je de behandeling minder vaak te herhalen. Hoe vaak het exact moet voor jouw meubel is even een kwestie van uitproberen. Als vloeistoffen niet meer mooi van het hout afrollen is het misschien tijd om een nieuwe laag aan te brengen.

 

Nano coating voor steigerhout bestellen.

99 gedachten over “Steigerhout beschermen

 1. Als ik mijn nieuwe steigerbouten bank (buiten) eerst een andere kleur of tint hout wil geven. Welke verf kan hier dan het best voor gebruiken voordat ik de nano coating aanbreng?
  Alvast bedankt!

  1. Hoi Fieke,

   In principe kies je voor de nano coating óf voor een verf met pigment. Als je een goede beits, of olie met een kleur kiest is de nano coating niet meer nodig.

   Succes!

 2. Hoi Bert,

  Wij hebben net een nieuwe steigerhouten eettafel met greywash. We willen deze beschermen tegen vlekken door etensresten, etc. Moeten we dan de nanocoating gebruiken? En kunnen we deze coating aanbrengen zonder de tafel te schuren?

  1. Hoi Jeroen,

   Normaal zou een goede greywash ook al bescherming moeten geven. Mocht je daaraan twijfelen dan zou je inderdaad de nano coating kunnen proberen. Pas het wel eerst toe op een niet zichtbare plek om te testen op een kleurreactie. Veel succes.

 3. Hoi
  We hebben buiten een overkapping, en de vloer is van steigerhout gemaakt , vastgenageld op een betonenvloer, hoe kan ik de vloer het beste beschermen

  1. Hallo Heidi,

   Ik zou zeggen, gebruik de Care 103. Dit beschermt en voorkomt aanslag, en algen. Het hout zal nog wel op natuurlijke wijze vergrijzen.

 4. Goededag,
  ik zou graag weten of onbehandeld steigerhout ook grijzig verkleurt binnenshuis?
  dank alvast voor uw reactie.

  1. Nee, normaal gesproken verkleurt hout binnenshuis (vrijwel) niet.

 5. Ik heb een vraag.
  Ik wil mijn steigerhouten salontafel die nu is bewerkt met een greywash en daarna een nanocoating. Een andere kleur geven, nm de kleur van de industriële mangohout meubels die je nu veel ziet.
  Wat adviseert u om te doen om dit resultaat te creëren?

  1. Hallo Jacquelien,

   Je zou het beste het hout goed kunnen schuren en daarna met een donkere wasolie behandelen. Dan krijg je waarschijnlijk het effect dat je zoekt.

   Succes!

 6. Beste,

  Kan een wash aangebracht worden na de nano coating indien deze ‘uitgewerkt’ is? Kan je bijvoorbeeld in (nieuw) onbehandeld steigerhout iets maken, een nano coating aanbrengen en wanneer een nieuwe behandeling nodig is (ongeveer 2 jaar?) een wash aanbrengen?

  Mvg

  1. Hallo Ruben,

   Mijn advies is in dit geval om het hout dan eerste te reinigen, bijvoorbeeld met de clean 101. Daarna kun je een wash aanbrengen. Als je niet reinigt zal het hout op sommige plekken de wash waarschijnlijk toch nog gaan afstoten.

   Succes!

 7. Hallo, ik wil graag mijn (nieuw)steigerhout behandelen met nanocoating. Dot voor de bescherming tegen koffievlekken etc. Maar ook omdat als je op google kijkt, je zeker wel verschil ziet tussen onbehandeld steigerhout en degene met nanocoating. Juist dat verschil van het net iets ouder/warmer ogen na de nano is wat ik mooi vind. Nu lees ik hier dat het totaal niets doet op steigerhout wat de kleur? Maar de foto’s op internet laten het wel zien. Wat is nu waarheid? Want de kleur die ze laten zien is er niet in beits op kleur.

  mvg Gonneke

  1. Hallo Gonneke,

   Na aanbrengen is onze nano coating niet meer zichtbaar. Het kan zijn dat er nano coating verkocht wordt die wel zichtbaar is na aanbrengen, maar dat is in ons geval niet zo.

 8. hoi bert
  ik heb een steigerhouten u-bank bijten staan en die ga ik wit verven.
  kan ik na het verven nano coating er op doen?
  mvg fred

  1. Hallo Fred,

   Afhankelijk van welke verf je gebruikt zou dat kunnen. Maar ik denk dat het beter is om en goede buitenbeits uit te zoeken. Dan zou de coating niet meer nodig zijn.

 9. Beste Bert,

  Ik heb een buitenkeuken gebouwd van steigerhout. Ik overweeg daarom in eerste instantie de nanocoating te gebruiken, en de originele kleur te behouden. Nu wil ik over een paar jaar wellicht het hout een andere kleur geven (dmv beits). Is de nanocoating ook overschilderbaar of kan dit niet meer door zijn hydrofobe en oleophobe eigenschappen? Ik heb dit niet terug kunnen vinden op de website van jullie of ProFluid. Alvast bedankt.

  Groet,
  Bas

 10. Beste Bert,

  Ik heb een buitenkeuken gebouwd van steigerhout. Ik overweeg daarom in eerste instantie de nanocoating te gebruiken, en de originele kleur te behouden. Nu wil ik over een paar jaar wellicht het hout een andere kleur geven (dmv beits). Is de nanocoating ook overschilderbaar of kan dit niet meer door zijn hydrofobe en oleophobe eigenschappen? Ik heb dit niet terug kunnen vinden op de website van jullie of ProFluid.

  Groet,
  Bas

 11. Beste Bert,

  Onze steigerhouten eettafel heeft gebruikersporen, waaronder vetvlekken. Hoe kan ik de tafel nu het beste reinigen voordat ik het behandel met care 102? Is het dan het beste om de tafel eerst op te schuren en dan met clean 101 te reinigen?

  1. Hallo Rikkert,

   Bedankt voor de interesse in onze producten.

   Reinigen met de Care 102 is prima voldoende voor het schoonmaken van de vetvlekken. Je hoeft niet eerst te schuren hoor. Ook na het reinigen hoef je niet nog eens te schuren voordat je de Care 102 kan toepassen.

 12. Beste Bert,

  Ik heb een steigerhouten tuinset die 2 jaar geleden is behandeld met white wash. Graag wil ik hem weer een nieuw laagje gaan geven. Moet ik de set eerst schuren of ontvetten voordat ik er een nieuwe laag overheen doe of kan ik gelijk beginnen met verven?

  1. Hallo Stephanie,

   Wel even licht opschuren en stofvrij maken. Daarna kun je de whitewash aanbrengen. Hou er rekening mee dat de kleur bij elke laag iets meer zal dekken.

 13. Beste Bert,
  Wij hebben een steigerbouwer badmeubel laten maken en na een aantal keer het meubel zelf nog te hebben geschuurd hebben we de juiste kleur bereikt. Binnenkort wordt het meubel geplaatst in de badkamer alleen willen we het graag beschermen tegen water ( kringen ), tandpasta, vocht etc. Kun je ons een product ( naam) aanraden waar het meubel door beschermd wordt hiertegen zonder de licht steigerhout kleur te verliezen? Graag houden we het meubel zo mat mogelijk.

  1. Hallo Mariska,

   Het klinkt alsof je iets robuustere bescherming nodig hebt dan alleen een nano coating. Wellicht zou je eens bij de bouwmarkt kunnen informeren naar een transparante matte vloerlak. Ik weet niet hoe dit zich houdt in een vochtige ruimte, dat zou je even moeten navragen. Alle andere producten (olie, coating, beits) zullen bij intensief gebruik niet alle vlekken kunnen weren.

 14. We hebben nu nieuwe steigerhouten tuintafel gemaakt van nieuwe planken moet je voor dat we het behandelen na dat wij hem met krijt verf hebben gedaan ook noch cleanen en welke nano moeten we nemen?

  1. Hallo Gerrie,

   Cleanen is in dit geval niet nodig. Je zou de coating eroverheen kunnen aanbrengen. Maar probeer wel eerst even een onopvallend stukje om te testen of er geen reactie optreedt tussen de beide producten.

 15. Beste Bert,

  We willen in de badkamer graag steigerhouten wandplanken maken in een nis. Dus de planken komen precies op maat tussen twee betegelde muren in.
  Is het raadzaam om steigerhout te gebruiken of beter een ander soort hout zoals eiken? En als het met steigerhout kan, hoe kunnen we dit het beste behandelen zodat het vochtbestendig wordt voor in de badkamer?
  En zullen de planken niet teveel gaan werken in de badkamer?

  Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

  Mvg,
  Loes

  1. Hallo Loes,

   Zowel eiken, als steigerhout (vuren) zal in een badkamer kunnen gaan werken door verschil in vochtigheid. Het hout zal altijd in de breedte kromtrekken, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de plaatsing tussen de tegels.

   De keuze is vooral gebaseerd op smaak en budget. Steigerhout is iets goedkoper en wat robuuster, eikenhout is iets strakker qua uiterlijk maar ook iets duurder.

   Qua behandeling zou je het beste kunnen kiezen voor de Care 102. Dit beschermt tegen vocht, maar het hout kan wel blijven ademen.

 16. Ik heb verleden jaar mijn tuinbank die wit behandeld was, ingesmeerd met de nanocoating. Nu is er toch kleurverschil ontstaan tussen de planken. Kan je nu na een jaar toch nog beitsen of zal de beits totaal niet hechten? Als dat zo is, is er dan een andere oplossing. Ik heb de bank al geprobeerd schoon te maken met groene zeep maar dat heeft geen effect. Ik hoor het graag
  John

  1. Hallo John,

   Als je de tuinbank opschuurt en reinigt dan kun je er gewoon een beits overheen aanbrengen hoor.

 17. Hallo,

  Wij hebben onze steigerhouten tuinbank twee jaar geleden gebeitst. De bank moet echter echt weer behandeld worden. Kan ik dan wel Pro Fluid Huis & Tuin care 102 gebruiken? Daar staat nl voor onbehandeld hout op… Ik ben van plan de bank eerst te reinigen en schuren…

  1. Hallo Renske,

   Mijn advies is om de tuinbank eerst goed te schuren, daarna reinigen met de Clean 101. Daarna kun je inderdaad de Care 102 aanbrengen.

 18. Hallo,

  Wij hebben nu een eettafel van steigerhout. Er zit ook een laag op tegen vlekken etc. Nu wil ik deze tafel.buiten zetten. Moet ik de tafel dan nog extra behandelen?

  1. Hallo Hüri,

   Het is zeer afhankelijk van het product dat is aangebracht. Beitsen, oliën en nano coatings kunnen in principe ook voor buiten beschermen. Als het een lak is dan zal het waarschijnlijk na verloop van tijd gaan bladderen. Buiten gebruik gaat dan lastig worden.

 19. Hallo,

  Is het nodig om de steigerhout tafel eerst te schuren voor het bewerken met de nano coating?

  1. Hallo Wieke,

   Nee hoor, schuren is niet nodig voor behandeling. Alleen eventueel even grove vuilresten verwijderen met een borstel, daarna de Care 102 inkwasten.

 20. Hoi!

  Ik wilde graag een aantal planken als muurbekleding in de badkamer gebruiken. Is het mogelijk om kromtrekken te voorkomen of raad je dit volledig af?

  Dank je
  Johan

  1. Hallo Johan,

   Het steigerhout zal wel iets gaan kromtrekken waarschijnlijk. De nano coating biedt hier geen oplossing voor. Maar als je een beetje kromtrekken geen probleem vindt zou je de planken wel kunnen gebruiken in de badkamer na behandeling met de coating. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn voor aanslag van schimmels e.d.

   Succes met je project!

 21. Wij hebben van gebruikt steigerhout een salontafel gemaakt en daarna behandeld met nano coating. Erg mooi, mijn vraag is toen ik de tafel met een vochtig doekje afnam kwam er flink wat vuil/cement vanaf. Heb nu het idee dat de tafel wat minder grijzig is geworden, kan dat? Moet ik voortaan alleen maar droog afnemen?

  1. Hallo Jantien,

   De meest logische verklaring hiervoor lijkt me dat door het afnemen met water de vuil- en cementresten van de tafel verdwijnen. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat de nano coating hier invloed op heeft.

 22. Wij hebben onze steigerhouten tafel gelakt met skylt. Adviseert u nog een nano coating hierover heen? Of is na lak geen coating mogelijk?

  1. Hallo Sabina,

   Ik denk niet dat de coating nog goed reageert na de behandeling met Skylt.

 23. Hi! Ik heb een steigerhouten tafel gekocht en wil hem graag gehandelen met nano coating. Maar is het dan bijv. Volgend jaar nog mogelijk om dan een greywash te doen als ik wil veranderen van kleur? Eant de nano coating sluit de boel natuurlijk af. Dus eenmaal nano coating nooit meer veranderen van kleur?

  1. Hallo Marlotte,

   Nano coating sluit het hout niet af, het blijft wel ‘ademen’. Maar het maakt het hout wel hydrofoob. Dat wil zeggen dat alle vloeistoffen van het hout worden afgestoten, dus ook een greywash inderdaad. Het is dus niet mogelijk om na een jaar nog een greywash toe te passen.

 24. Beste Bert,

  Ik heb allerlei elementen van nieuw geschaafd steigerhout in mijn huis, zoals een schouw,
  zitvensterbanken en een kastje. Ik heb dit eerst gekleurd met watervaste waterbeits en vervolgens met koffie (omdat dit de perfecte kleurcombinatie geeft) nu wil ik het ‘ sealen’ zodat het vocht en vuil afstotend is zodat ik het met een vochtige doek kan afnemen en zodat je zonder dat het afgeeft op de vensterbanken kunt zitten.
  Raad je dan nano-coating aan of heel iets anders?

  1. Hallo Marleen,

   Voor deze toepassing kun je inderdaad nano coating gebruiken. De term ‘sealen’ klopt hierbij niet helemaal want de coating sluit niet af. Het resultaat zal wel hetzelfde zijn, het hout wordt onzichtbaar beschermd tegen vlekken en vocht.

 25. Hallo,

  Ik heb een kinderwiegje van onbehandeld steigerhout gemaakt. Voordat ik begon met monteren heb ik de planken 3 weken laten drogen en daarna geschuurd. Dit wiegje zal uiteraard alleen binnen staan. Ik merk dat het nu begint te scheuren waardoor er splinters ontstaan. Hoe kan ik het scheuren verder voorkomen? Als het behandeld moet worden, wil ik dat graag met een voor de baby onschadelijk/natuurlijk middel doen. Alvast dank!

  Gr Faris

  1. Hallo Faris,

   Steigerhout is eigenlijk vurenhout. Vurenhout dat voor steigerbouw bedoeld is wordt van snelgroeiende bomen gemaakt. Doordat het hout snel heeft gegroeid zal het sneller scheuren. Hier is eigenlijk niets aan te doen. Het kan door de invloed van de seizoenen blijven scheuren. De enige echte oplossing om dit te voorkomen is door het vochtgehalte in huis stabiel te houden. Dat kan met een luchtbevochtiger. Geen enkele behandeling zal dit aspect kunnen voorkomen helaas.

 26. Hallo,

  Ik heb een steigerhouten tuintafel met een daarbij passend bankje gekocht. Deze ga ik behandelen met pf care 102. Ga ik alle zijden hiermee behandelen en dan bedoel bijvoorbeeld boven en onderzijde van het tafelblad. Of is de onderzijde niet nodig. Alvast dank voor het antwoord.

  Gr, Peter

  1. Hallo Peter,

   In dit geval is het aan te bevelen om alle zijden te behandelen zodat het hout goed verzadigt.

 27. Het lijkt een beetje op bovenstaande vraag. Op onze steigerhouten eettafel zit nu greywash maar willen hem wit en daarna mogelijk de nano cothing. Maar vraag mij af of dat dan wel kan? Weten ze in de bouwmarkt dat wel?

  1. Hallo Manon,

   Ik herken je twijfel over de kennis bij de bouwmarkt helaas 🙂

   Het belangrijkste is dat je achterhaalt of je product op waterbasis (acryl) of oliebasis (alkyd) is. Acryl over alkyd kan altijd, alkyd over acryl kan vaak wel, maar niet altijd en het kan zijn dat het slecht hecht.

   Omdat het per product verschilt is het toch verstandig om je vraag neer te leggen bij de winkel die je de verf verkoopt. Mijn ervaring is dat de Hornbach een goede verfafdeling heeft. Je zou ook naar een specialistische verfwinkel kunnen gaan.

   Veel succes met je project!

 28. Ik heb een tafel van nieuw steigerhout. Deze is met greywash behandeld. Daaroverheen had ik zelf krijtverf gedaan, omdat ik iets anders wilde. Dat bleef helaas niet goed zitten. Nu heb ik de tafel opnieuw geschuurd, zit nog wel wat van de greywash op. Kan ik er dan nu een beits overheen zetten? Of pakt dat dan ook niet goed, en moet de tafel echt volledig kaal geschuurd worden?

  Mvg, Marcha

  1. Hallo Marcha,

   Daar zou ik geen éénduidig antwoord op kunnen geven helaas. Verven en beitsen bevatten verschillende ingrediënten die op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen afstoten. Soms is kaal schuren zelfs nog niet genoeg. Mocht je de oorspronkelijke greywash nog kunnen achterhalen dan zou ik met die informatie even naar de bouwmarkt gaan. Daar kunnen ze je adviseren welk product hierover aan te brengen is.

 29. Bert, ik wil een buitenkeuken weekblad maken van gebruikt steigerhout. Waarmee kan ik het blad het beste behandelen tegen kromtrekken en indringen van vocht en olie (bijv olijfolie, azijn etc)?

  1. Hallo Ron,

   Zelf raad ik voor werkbladen die met voedsel in aanraking komen gebruikt steigerhout af. Je zou misschien wel voor nieuw vurenhout kunnen gaan. Dat zou je dan behandelen met een natuurlijke olie. Er zijn speciale snijplankolieën verkrijgbaar. Soms hoor ik ook wel dat mensen olijfolie gebruiken voor de behandeling.

   Nanocoating zou ook kunnen, dit is verder niet schadelijk voor de gezondheid.

   Of één van de bovengenoemde behandelingen kromtrekken voorkomt vraag ik me af. Het zal hoogstens het kromtrekken iets verminderen, over het algemeen trekken steigerplanken altijd wel iets krom.

 30. Goedenavond,
  Is twee keer insmeren beter dan eenmmalmof is dat echt overbodig?
  Gr.
  John van den Berg

  1. Hallo John,

   Echt noodzakelijk is het niet, maar voor buitengebruik geeft een tweede laag wel een betere bescherming.

 31. Hallo

  Als een met nanocoating larikshouten schuur na 2 jaar weer behandeld moet worden, moet hij dan ook eerst geschuurd worden? Hoe werkt de nabehandeling?

  Groetjes Heleen

  1. Hallo Heleen,

   Ik zou de schuur reinigen met de Clean 101 en daarna weer behandelen met de Care 102. Schuren is niet nodig.

 32. Hallo,

  Wij willen een schutting in ons volkstuintje gaan maken van steigerplanken. Moeten we die planken dan behandelen en hoe/ waarmee?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Groetjes Inez

  1. Hallo Inez,

   De steigerplanken kun je het beste goed, rondom impregneren met de Care 102.

 33. Hallo Bert,
  We hebben van gebruikte steigerplanken, dus waarop cement en de hele zooi op heeft gezeten een tuintafel laten maken. Welke coating, lak, wash kan ik als beste als afwerking gebruiken?
  Mvg. Wendy

  1. Hallo Wendy,

   Als je het de uitstraling van het hout zoveel mogelijk gelijk wil laten zoals het nu is, dan adviseer ik nano coating. Wil je het hout een kleur geven dan kun je kiezen voor een wash. Lak is in de meeste gevallen geen geschikt product voor steigerhout, zeker niet voor buiten.

 34. Hallo,
  Ik heb een vraag. Ik wil graag van steigerhout een hapjesplank maken. Waarmee kan ik hem het beste behandelen?

  M.v.g. Marjon

  1. Hallo Marjon,

   Eerlijk gezegd zou ik dit afraden. Steigerhout is een materiaal dat gebruikt is in de bouw. Soms wordt het ook kunstmatig verouderd met bepaalde middelen om de gebruikte look na te bootsen. In beide gevallen lijkt het me geen geschikte ondergrond voor een hapjesplank. Andere, nieuwe houtsoorten kunnen vaak wel hiervoor gebruikt worden. In die gevallen is het gebruikelijk om hout voor deze toepassingen te behandelen met natuurlijke oliën als olijfolie speciale snijplankolie.

 35. Hoi Bert,
  Vandaag weer lekker mijn steigerhouten tuinset geschuurd. Nu zijn de planken weer lekker zacht. Wat me opvalt is dat als ik beits het hout weer een stuk harder wordt. Ik vind dat minder prettig aan je armen: het voelt “scherp” aan. Hoe is dat met olie of nano coating? Is dat mogelijk minder?

  Mvgr Carla

  1. Hallo Carla,

   Goede vraag. Houtvezels drogen hard op als ze behandeld worden met bepaalde beitsen of lakken. Dit gebeurt niet altijd, het hangt ook een beetje af van het hout. Het helpt soms ook door de laatste schuurbeurt met een fijne korrel schuurpapier uit te voeren.

   Nano coating gaat op micro niveau een reactie aan met het hout. Het heeft dus geen invloed op de structuur en op de houtvezels. Het hout zal lekker zacht blijven 🙂

 36. Voor een steigerhouten tafel buiten zou ik graag de olie willen gebruiken die ook op een vloer gaat voor binnen. Dit is gewoon natuurlijke lijn olie. Heb je hier ervaring mee?
  trekt dit voldoende in om niet af te gaan geven? Heeft het een beschermende waarde?

  Dank

  1. Hallo Maarten,

   Wij verkopen alleen producten op basis van nano coating. Ik kan me voorstellen dat lijnolie ook een prima bescherming biedt. Maar de specifieke informatie waar je om vraagt durf ik niks over te zeggen.

 37. Hallo,
  Onlangs een eettafel voor binnen van oud steigerhout gekocht. Ik vind hem eigenlijk nog te stroef en te ruw. Heb hem geschuurd en een nano coating laag erover (maar dit trekt er natuurlijk in). Graag wil ik hem (naast nog een keer schuren) nog een extra laag geven zodat hij wat gladder wordt. Vind het niet erg als hij dan een beetje van kleur veranderd. Wat kan ik er dan het beste op doen, lak, olie of beits?
  Ik hoor graag van u,
  Groeten Karen

  1. Beste Karen,

   Nano coating stoot alle vloeistoffen – zowel vocht als olie – af. Ik denk daarom dat een laag met beits, lak of olie niet zal hechten aan de tafel. Wat je wel kunt doen is de tafel met fijn schuurpapier (minimaal korrel 120) de tafel even naschuren. Je zult merken dat de uitstraling van de tafel gelijk blijft, maar dat het veel gladder zal aanvoelen.

   Veel succes!

 38. Beste Bert,
  Wij hebben een boomtafelblad (Eiken)gekocht en deze is net behandeld met Perfacs.(oliebasis dacht ik)
  Is het mogelijk hieroverheen te gaan met nano? En moet je dit aan beide zijden van het blad doen ivm vocht en evt kromtrekken van tafelblad? Ik heb ook begrepen dat nano niet glimt, klopt dit? Ik hoor graag.

  1. Hallo Petra,

   De nano coating dicht niet af, specifiek daarom is het niet strikt noodzakelijk om beide zijden te behandelen. Voor de beste bescherming is het echter wel handig om beide zijden van een massief blad te behandelen aangezien het product dan goed door het hout heen kan trekken. Overigens is het wel even goed om te weten dat hout behandeld met nano coating gewoon blijft ademen en daardoor vocht nog steeds uit het hout trekt. Kromtrekken is daarom nog steeds een gevaar.

   Nano coating glimt inderdaad niet. Het is 100% onzichtbaar na opdrogen.

 39. Ik heb een salontafel gemaakt van steigerhout en bovenkant geschuurd deze moet ik eerst op kleur brengen met beits en wil daarna de nano aanbrengen kan dit.

  1. Hallo Elmo,

   Ja hoor, dat kan. Voor de zekerheid kun je wel het beste even een proefstukje opstellen om te kijken of er geen ongewenste reactie qua kleur optreedt. Wij maken dit zelf echter nooit mee.

   Succes met de behandeling van de salontafel!

 40. Is de Nano coating milieu en mensvriendelijk enzo? Alvast bedankt!

  1. Hallo Veronique,

   Het algemene antwoord hierop is: Niet schadelijker dan een gemiddeld huis- tuin- en keukenmiddel. Maar omdat ik deze vraag vaker krijg heb ik er een apart artikel over geschreven. Je kunt deze hier lezen: Is nano coating schadelijk voor milieu en gezondheid?

 41. Net een steigerhouten tafel gebouwd voor binnen. Ik wil graag de nanocoating gaan gebruiken maar wil de tafel nog wel een kleur geven, een grijze/witte tint erin.

  Kan ik daarna nog een greywash gebruiken?
  Zo ja…Welke volgorde…eerst de nanocoating dan de greywash…?

  Ik hoor het graag.

  1. Hallo Maarten,

   De nanocoating kan gebruikt worden over een bestaande wash heen. De volgorde is in zo’n geval eerst kleurwash daarna de nanocoating. Andersom werkt niet, dan zal de wash afgestoten worden.

   1. Ik Wil graag hetzelfde doen als de schrijver van bovenstaand bericht

    Welke wash kan ik hier het beste voor gebruiken

    1. Beste Corina, in principe kunt hier elke soort beits voor gebruiken zolang deze watergedragen is.

     Succes

 42. Hallo,

  Wij zijn bezig met een modulaire bar te bouwen die snel in en uit elkaar kan gehaald worden voor festivals en andere buitenactiviteiten.
  Aangezien er heel wat mee zal bewogen worden en ze af en toe wat schokken zal krijgen vraag ik me af of een gewone olie en beits coating zal genoeg zijn, of zou ik ze toch een extra bescherming geven.

  Mvg Thibaud

  1. Hallo Thibaud,

   In principe zou het niet zo heel veel uitmaken denk ik. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat een laag die kleurt ook kan slijten. Dat nadeel heeft de nanocoating niet.

 43. Wij hebben net een tuintafel (3 meter lang) van steigerhout gekocht en deze is door de leverancier geimpregneerd. Is dit afdoende tegen regen, sneeuw etc.
  hij staat in de achtertuin en krijgt ook voldoende wind om goed te drogen. Hoor en lees verschillende berichten dat beitsen en/of nano coating beter is…?? wat kan ik het beste doen? Kan bijvoorbeeld beitsen of nano coating nog nadat tafel geimpregneerd is? tafelblad ligt op een metalen V-poot(afgewerkt met blanke lak). Dank voor een reactie.
  grt
  marco

  1. Hallo Marco,

   Of de tafel voldoende is beschermd hangt af van het product waarmee het is geïmpregneerd, daar kan ik dus niks over zeggen. Over de verschillen tussen beits en nanocoating lees je in het bovenstaande artikel meer. Onze ervaring is dat de nano coating beter beschermt dan beits en een langere werking heeft. Of je nu nog kunt nabehandelen met een beits, of met een nano coating hangt af van het gebruikte product. Ik zou in dit geval eerst even de leverancier van de tafel benaderen voor meer informatie.

   Succes met je keuze, heb je nog vragen dan hoor ik het graag!

 44. In welk opzicht verschilt Nano Coating met producten die hetzelfde beloven, zoals Woodcon en Nr. 1 Protector?

 45. Hallo Bert,

  Vorig jaar heb ik de ruim eerste meter van mijn steigerplanken verandavloer geïmpregneerd met nanocoating. Het verbruik viel me tegen – het is ook duur spul – maar het werkt wel fantastisch. En niet onbelangrijk: je ziet het verschil tussen het deel wel behandeld en niet behandeld alleen als er water op komt. Op het behandelde deel ligt het water in parels die er zo af rollen.
  Nu mijn vraag: na hoe lang moet ik de behandeling herhalen?

  1. Hallo Jan,

   Leuk om te horen dat je tevreden bent over de werking, het is inderdaad een wonderbaarlijk product. Het verbruik is inderdaad vrij hoog doordat het een dunne vloeistof is. Het trekt dus makkelijk in het hout.

   Op de vraag met betrekking tot het herhalen van de behandeling is geen eenduidig antwoord te geven. Onze ervaring met de Care 102 is dat de werking ongeveer twee jaar optimaal blijft, maar er zijn ook gevallen waarbij de werking sneller afneemt. Het is dus eigenlijk een kwestie van aanzien. Zodra het vocht weer snel in het hout gaat trekken is het tijd om de behandeling te herhalen.

   De bovenstaande vraag sluit mooi aan bij de andere vraag over het verschil met Woodcon en Nr. 1 Protector. Dit zijn allebei producten ontwikkeld voor consumentengebruik. ProFluid is altijd bezig met het analyseren van producten van de concurrentie. De conclusie is eigenlijk altijd dat de samenstelling anders is, lees: meer verdund. Bij de ProFluid producten mag dus een langere en betere werking verwacht worden.

 46. Beste Bert,
  We hebben een tuinkamer in aanbouw. Vloer is 3cm dik steigerhout. Inmiddels 3 x gebeitst. De vloer wordt nat bij inregenen. Zou je de nano coating adviseren?
  Bvd,
  Henry

  1. Hallo Henry,

   De nano coating zal de bescherming wel optimaliseren, al zou 3x beitsen toch ook al een goede bescherming moeten bieden. Let wel even op of de producten met elkaar combineren. Probeer de nano coating even op een proefstukje, of probeer het eerst even op een onopvallende plek.

 47. Hallo,

  Wij hadden in onze tuin steigerhouten planken liggen (tussen het modder van een bloembak en de schutting). Deze planken hebben we laten drogen en zouden we graag binnen in ons huis willen gebruiken als wandplank en wandbord. Is het aan te raden om de planken te behandelen? Is er ook een mogelijkheid dat er ‘beestjes’ in de planken zitten?

  Met vriendelijke groet,
  Kirsten Siebenga

  1. Hallo Kirsten,

   Je zou de planken kunnen behandelen om vlekken te voorkomen. Verder zou er geen reden zijn om het hout te behandelen. Met beestjes doel je waarschijnlijk op houtworm etc? Ik verwacht niet dat je hier last van zult hebben. Over het algemeen komt dit enkel voor in droog hout met uitzondering van zogenaamde “natboorders”. Maar die leven dan weer in levend hout, dus dat is ook niet van toepassing. (bron: houtworm.nl)

 48. Oké, bedankt voor je reactie Bert.

 49. Kun je steigerhout wel een kleur geven d.m.v. Een beits voor dat je de nano opbrengt?
  Wat voor een beits is dan het beste?

  1. Beste Martin,

   Dat kan zeker. Wij gebruiken voor steigerhout een beits op waterbasis. Het is dan niet belangrijk welke beits je gebruikt. Misschien is het wel handig om voor alle zekerheid eerst even een klein beetje nano coating aan te brengen op een onopvallend stukje om er zeker van te zijn dat er geen reactie optreed met de beits. Maar ik heb het met veel verschillende beitsen nog nooit één keer kleurverschil meegemaakt.

   Succes met je project!

   1. En kan je t steigerhout ook eerst met olie behandelen om t iets donkerder te maken, en daarna behandelen met de nano-coating?

    1. Hallo Jeannette,

     Dat kan zeker! Wel eerst even op een onopvallend stukje, of een proefstukje uitproberen.

     1. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.