Geplaatst op 9 Reacties

Teakhout behandelen

Teakhout Behandelen

Het is één van de meest populaire houtsoorten voor in de tuin; teakhout. Dat het zo populair is, is wel begrijpelijk. Teakhout is namelijk voordelig in aanschaf (ten opzichte van andere hardhoutsoorten), het is vrij duurzaam van zichzelf en het heeft natuurlijk een prachtige warme uitstraling. Hoe moet je teakhout behandelen om het zo goed mogelijk te beschermen? Je leest het in dit artikel.

Wat is teakhout?

Teak is afkomstig van de teakboom, vrij logisch natuurlijk. De officiële naam van deze boom is Tectona Grandis. Teakbomen groeien in verschillende tropische gebieden in Azië. Landen waar de teambomen groeien zijn onder andere Myanmar, de Filipijnen, India, Indonesië en Thailand. Het teakhout dat je in Nederland koopt komt vrijwel altijd van de plantages van Perum Perhutani, een staatsbedrijf van Indonesië.

Teakhout behandelen buiten

Teakhout is enorm goed geschikt als tuinhout. Van nature is teakhout zeer duurzaam. Het bevat oliën die ervoor zorgen dat het hout goed tegen vocht en water kan. Het is geen toeval dat boten vaak een dek van teakhout hebben. Ondanks de natuurlijke eigenschappen is het zeker wel belangrijk om teakhout goed te behandelen om het hout zo lang mogelijk mooi te houden. Traditioneel wordt er voor teakhout vaak voor oliën gekozen. Soms met een wat hippere naam als “teakfix”, maar het komt vaak op hetzelfde neer. Het hout wordt vetter gemaakt waardoor vocht niet meer kan doordringen in het hout. Hou er bij dit soort behandelingen altijd rekening mee dat hout donkerder wordt.

Een nieuwe technologie op dit gebied is nano coating. Deze vloeistoffen bevatten synthetische hulpstoffen in oplosmiddel. Door de slimme samenstelling omhullen ze de houtvezel waardoor het hout vocht- en vuilafstotend wordt. Na aanbrengen verdampt het oplosmiddel en daarna is de behandeling niet meer zichtbaar. Toch is teakhout hiermee optimaal en langdurig beschermd.

Teakhout behandelen binnen

Heb je net een nieuwe eettafel van teakhout gekocht en wil je deze graag zo mooi mogelijk houden, ook dan zijn er twee voor de hand liggende opties. Een speciale olie voor teakhouten eettafels is de meest gekozen optie. Dit beschermt ook optimaal, maar het heeft twee nadelen. De behandeling moet regelmatig herhaald worden en het hout zal donkerder kleuren. Wil je deze twee nadelen niet, kies dan voor een nano coating. Enige opmerking die hierbij moet worden geplaatst is dat de nano coating niet zal beschermen als vlekken met enige kracht worden weggepoetst. Het vuil kan de bescherming dan breken en dan kunnen vlekken alsnog ontstaan.

Teakhout behandelen met Nano Coating

Onbehandeld, of gereinigd teakhout kun je eenvoudig beschermen met een nano coating. De drie grote voordelen van deze coating zijn:

 1. Zeer eenvoudig aanbrengen, geen risico op vlekken of strepen.
 2. Zeer langdurige bescherming. Zeker twee jaar, maar onder de juiste omstandigheden zelfs wel tot vijf jaar bescherming.
 3. Natuurlijke, onbehandelde uitstraling van het hout blijft behouden. Geen glans of gekleurd effect.

Meer informatie over de nano coating producten voor teakhout.

Vlekken verwijderen op teakhout

Heb je al vlekken op een teakhouten tafel en zijn ze met een regulier middel niet meer weg te krijgen? Ook daar zijn verschillende oplossingen voor. Als er al een teakolie is aangebracht dan zou je het hout flink kunnen opschuren en dan opnieuw behandelen met, het liefst dezelfde, teakhout olie. Als er nog geen product aangebracht is, of je twijfelt hieraan dan zou je de tafel kunnen reinigen met de Clean 201 en vervolgens behandelen met de Care 202. Deze behandeling zorgt ervoor dat het teakhout weer in nieuwstaat wordt teruggebracht.

Overzicht verschillende opties

1: geen behandeling

Voordelen

 • Geen investering in tijd en geld
 • Mooie natuurlijke uitstraling

Nadelen

 • Niet optimaal beschermd tegen vlekken en weersinvloeden
2: olie

Voordelen

 • Goede bescherming tegen vlekken en weersinvloeden
 • Redelijk eenvoudig aan te brengen

Nadelen

 • Verkleurt het hout
 • Moet vrij vaak herhaald worden
3: nano coating

Voordelen

 • Duurzame bescherming, hoeft niet vaak herhaald te worden
 • Zeer eenvoudig aanbrengen
 • Weinig belasting op het milieu

Nadelen

 • Eerste aanschaf iets duurder

Verschillende hout adviezen.

In de loop van de jaren hebben we veel kennis en ervaring opgedaan met het behandelen van (tuin)hout. Deze kennis deze we graag met je. Lees ook onze andere artikelen over douglashout behandelen en steigerhout behandelen.

9 gedachten over “Teakhout behandelen

 1. kan je een teaktafel die behandeld is met teak olie ook nog een nano-coating geven? Of moet je eerst schuren?

  1. Beste Joeri, Dat zal helaas niet gaan. Door de olie zal de coating niet goed hechten. Schuren en goed schoonmaken met de cleaner, dan kunt u de coating aanbrengen. Eerst beitsen met een watergedragen beits en daarna impregneren kan wel.

   gr. Rutger

 2. Beste Bert, dank voor uw antwoord. Een laatste vraag. Is wax zoals de wax van Annie Sloan eventueel ook een goed alternatief op nano? Verkleurd dat?
  Dank!

 3. Goedemorgen, we hebben een badkamerkastje van teakhout gekocht. Tweedehands. Deze lijkt deels behandeld met olie.
  Om het blad tegen vocht te beschermen van de wasbak, zou ik de kast graag behandelend en nano lijkt me het meest duurzaam. Ik weet dus alleen niet of het blad geolied is? Kan ik dit met schuren oplossen en dan behandelen met nano? Beschermt nano ook tegen water kringen?
  Kan ik dan de rest van de kast wel met olie doen bijvoorbeeld?

  1. Hoi Fleur,

   Na goed schuren zou je de coating waarschijnlijk wel kunnen toepassen. Probeer het wel even op een onopvallend stuk om verassingen te voorkomen. De coating beschermt ook tegen kringen.

   Als je de rest van de kast met olie gaan behandelen dan ga je wel een kleurverschil zien. Een olie verkleurt altijd enigszins. Nano coating laat geen kleur achter.

   Succes!

 4. ik heb een vraag,
  Heb op het talud een trap om naar het water te gaan de treden zijn van teakhout en worden glad, wat kan ik daaraan doe?

  1. In dit geval kies je voor de Care 103. Dit product verwijderd algen en andere aangroei die het hout glad maken. Je zult voor lange tijd geen last hebben van gladheid.

 5. We hebben zojuist een tafel aangeschaft welke onder een overkapping komt te staan. Regen zal er niet bij komen, zon niet of nauwelijks. We vinden de warme uitstraling van het teak erg mooi en dit willen we ook behouden. Ik vraag me af of en in hoeverre teakolie het product kan beschermen tegen verkleuring. Misschien dan specifiek dit product:
  https://www.overstockgarden.nl/nl/catalogus/accessoires-en-sfeer/onderhoudsproducten/teak-olie-sealer-21460

  1. Meestal zou zo’n teakolie wel beschermen tegen verkleuring. Het hout zal na behandeling wel iets bruiner worden. Maar dit is onder voorbehoud. Mocht je dit zeker willen weten, dan zou ik contact opnemen met de leverancier of fabrikant van het betreffende product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.